Csernai Balázs atya

… ahogy az egy BALAKAT-on történni szokott

Dr. Csernai Balázs veszprémi plébános, egyetemi lelkész hazajár a BALAKAT-ra. Az idei szentségimádási hétvége kapcsán ezúttal arról beszélt, miként fedezhetjük fel Isten újabb és újabb vonásait életünkben, élethelyzeteinkben, eltérő helyszíneken, egymásban.

Miért várod az idei BALAKAT-ot?

Várom a találkozásokat, balakatos körülmények között. A találkozásokat emberekkel, hiszen ez mégis egy olyan időszak, amikor ebből elég kevés van. Olyanokkal is, akikkel már sokszor találkoztunk, olyanokkal is, akikkel még nem. És várom a találkozást Jézussal, úgy, ahogyan az egy BALAKAT-on történni szokott.

Azoknak, akik nem ismerik még a BALAKAT-ot, mit mondanál? Mire számíthatnak itt?

Azt mondanám, hogy itt van egy szuper meghívás arra, hogy legyünk együtt a Balaton-parton Jézussal, egymással, úgy, ahogy vagyunk. Engedjük, hogy Jézus meglepjen bennünket abban, hogy kinek mit készít erre a hétvégére.

Ha valaki csupán ennyire „készül”, akkor lehet, hogy meg is születik benne a vágy, hogy milyen jó lesz ez, hiszen azért egy nyári, balatoni hétvége eleve egészen vonzó, ha pedig Jézus ott van ezen a tóparton, akkor ez kifejezetten izgalmas lehet.

A helyszín és a szentségimádás szerinted itt, a BALAKAT-on milyen kapcsolatban van? Van-e hatása egyiknek a másikra? Szerinted egy ilyen helyszín, egy balakatos közeg mit adhat hozzá egy szentségimádáshoz?

Isten mindig mindenütt jelen van, de különböző helyeken különböző módokon mutatkozik meg.

Más az, amikor Istennel egy nagy találkozón találkozunk, és más az, ha Istennel a szívünk csendjében találkozunk. Természetesen megint más a Balaton-parton.

Azt gondolom, mind a kettőnek van hatása a másikra. A szentségimádásnak is a Balaton-partra, hiszen az, ami első ránézésre kikapcsolódás, egyfajta lazítás, az egyszer csak kap egy mélyebb értelmet, és talán más szemmel tudunk rácsodálkozni például a teremtett világ szépségére, vagy mondjuk a Balaton nagyszerűségére, mint Isten ajándékára.

Másrészt pedig - éppen a helyszínből fakadóan - sokkal inkább úgy élhetjük meg a szentségimádást is, mint egy laza találkozást Jézussal, a szónak abban az értelmében, hogy ez most egy olyan együtt töltött idő, amit nem kell túlgondolni, ami lehet egyszerű, lehet pihentető.

Számodra mit jelent ma a szentségimádás? Hol van a helye jelenleg az életedben?

Igyekszem rendszeresen ott lenni az Úr Jézus előtt.

Úgy gondolom, hogy ez az egyik olyan kiemelt idő, amikor a szavakon, a gondolatokon, az érzéseken túl tudok vele együtt lenni. Ebből az együttlétből tudok erőt meríteni az előttem álló dolgokhoz, szavakhoz, kihívásokhoz.

Bódi Mária Magdolna élete, tevékenysége alapján Te miért tartod jó választásnak, hogy ő lett a szentségimádási hétvége névadója? Miért állhat ő ma a fiatalok előtt példaként?

Minden szent megmutat egy szeletet Istenből. Ez nemcsak a szentté avatottakra vonatkozik, hanem alapvetően ez a hivatása minden megkeresztelt embernek. Bódi Magdi az életszentség hírében halt meg, boldoggá avatása folyamatban van. Úgy vélem, amennyiben őt és az életútját megismerjük, Isten szeretetéből is megismerünk valamit, amit nélküle nem látnánk meg, nem vennénk észre.

Magdi tudta Istent olyan körülmények között szolgálni, melyekre mi talán azt mondanánk, hogy ezek nem alkalmasak arra, hogy Istent szolgáljuk. Ő mégis képes volt szolgálni, és rámutatni arra, hogy Isten jelen van ott is, ahol nem várjuk.

Például ma, egy járványhelyzetben egy ilyen hétvégétől esetleg kevésbé várjuk azt, hogy Isten jelen tud lenni és képes velünk nagyon személyesen találkozni. Úgy gondolom, Magdi élete ilyen szempontból is nagyon szép tanúságtételként állhat előttünk.

Az interjút Leitner Veronika készítette.

Kapcsolat

Bármilyen kérdéssel keress bátran minket az bmm.balakat@gmail.com e-mail címen!

Kövess minket a facebookon is!