Balakat

Rólunk

2017 őszén egy jókedélyű, fiatal asztaltársaság a Szentségimádás Iskolájáról, NEK-ről és katolikus fiatalságról kezdett beszélgetni. Röpködtek a gondolatok, sóhajok és vicces beszólások, míg ki nem pattant az az ötlet az asztalra (éppen a finom sütemények között landolva), hogy Balatonfűzfőn is kellene szentségimádást tartani.

„És milyen lenne, ha lenne egy szentségimádási nap, amikor mindenki feliratkozhatna egy-egy órára?”

„Mi lenne, ha a búcsúkor (Jézus Szíve) tartanánk?”

„És az mekkora volna, ha a pénteki búcsúi mise és a vasárnapi ünnepi mise között csinálnánk?”

„Hát te jó ég mégis ki lesz, aki 42,5 órán át ott lesz?”

„42,5 óra? Akkor nem lehetne már 50?”

Az asztalbontáskor tehát úgy álltunk fel, hogy mindenki úgy gondolta, hogy 50 órát szentségimádással tölteni egy kis közösség mindig zárva lévő templomában, nevetségesen hangzott.

Aztán másnap egy fiatal lány mégsem vetette el az ötletet, hanem felvázolta a kis családjának mire gondolt… Ugyanis, ha a családjában öten vannak és a szentségimádás 50 órán át fog tartani még bölcsészként számolva is 10-10 óra jut mindenkire, ami pedig nem is olyan sok egy egész hétvégére.

Természetesen ezek az érvek elhangoztak akkor is, mikor Laposa Norbert atyának említették a fiatalok, hogy lenne egy szentségimádás, ami „éjjel-nappali” lenne. Norbert atya pedig bölcsen pár nap gondolkodás és ima után végülis azzal bólintott rá, hogy ha megszervezik a fiatalok, hogy minden órában legyenek legalább ketten az Oltáriszentségnél, akkor ő kiteszi a Szentséget. És pontosan így történt 2018-ban. Minden órában voltak, minden órában ketten vagy tizenketten vagy néha huszonketten is. És jöttek a helyi hívek, a nyaraló testvérek, a környékbeli települések lelkes katolikusai, az egyházmegye apraja nagyja…

2019-ben pedig nem is volt már kérdés, hogy meg kell tartani a szentségimádási hétvégét. És persze egy hasonló asztaltársaság, egy hasonló beszélgetés során hasonlóképpen felnevetett, hogy 150 fiatal, mégis hol fér el Fűzfőn…

Mert mindig egy kicsivel nagyobbat álmodunk, mint előző évben, mindig egy kicsivel többen dolgozunk, mindig egy kicsivel nagyobb imaláncban fohászkodunk a Balakatért… Mindig egy kicsivel többen szeretjük az Oltáriszentségben jelen levő Krisztust…

Szervezői csapat

Eszter

Tóth Eszter

Ötletgazda, Szervező

Idén is lelkesen, idén is a Balakatért, idén is a szervezők között, idén is Eszternek hívnak…

A helyzet belül változatlan: szeretem a Gondviselés végtelenségét, a természetet, a művészetet és az iróniát.

A helyzet kívül folyton változó: nap nap után új intézkedések, korlátozások, szabályok, félelmek… Mindenki megtapasztalhatta az elmúlt egy évben…

Nyáron egy Káli-medencei túra közben három fiatal jött velem szembe, akik bizonytalanul méregettek… aztán ahogy pár lépés után elhaladtunk egymás mellett meghallottam egy mondatot: „Ő az, nézd a táskáját, Balakatos”. Remélem, hogy az idei Balakat lesz az a pillanat, amikor a méregetés, a hosszú hónapok óta tartó találgatások és bizonytalanságok után végül megkapjuk azt a csendet, amiben visszatekinthetünk, megkapjuk azt a kegyelmet, hogy felismerjük az elmúlt időszak értelmét, és végre megkapjuk egymás közösségét, azt a közösséget, amire régóta vágyunk, azt a közösséget, amiben együtt örülhetünk, azt a közösséget, ami az Oltáriszentségben velünk levő Krisztusra épül.

Bálint

Palásti Bálint

Szervező

Egy rendezvény, több szervező és végtelen élmény. Ennek a csapatnak vagyok én is a tagja. Bálint vagyok, immár nem zöldfülű “Balakatos” szervező. Hobbim a túrázás és kedvenc útvonalam az Élet nevezetű kicsit lankás, azonban folyamatosan változó és megújuló terep. Szeretek ezen az úton másokkal együtt haladni, megállni, nagyot ugrani, vagy csak egymás mellett baktatni. A legnagyobb élmény mégis akkor ér, amikor egy kis emelkedőről fényképet készítve észreveszem, hogy ki az, aki a csoportot vezeti. Ő térkép nélküli túravezető, aki minden zugot ismer. Aki után érdemes menni. Ő Jézus.

Krisztián

Bővíz Krisztián

Szervező

A nevem Bővíz Krisztián. Jelenleg mérnöki tanulmányaimat végzem a Budapesti Műszaki Egyetemen. Számos közösségnek tagja vagyok, legutóbb 2019-ben csatlakoztam a balakatosok csapatához. Korábban csak önkéntesként, de idéntől főszervezőként segítem az 50 órás szentségimádási hétvége lebonyolítását. Számomra a legfontosabb az életemben Isten. Abban bízom, hogy a Balakaton is az Ő dicsőségét gyarapíthatom a tőle kapott talentumaimmal. Legyen szó zenélésről, egy jó beszélgetésről, meghallgatásról, megnevettetésről vagy akár csak információ-nyújtásról. Találkozzunk nyáron a Balakaton!

Kapcsolat

Bármilyen kérdéssel keress bátran minket az info@balakat.hu e-mail címen!